Home / Bałkany / Macedonia / Macedonia: Otwarcie bitolskiego browaru

Macedonia: Otwarcie bitolskiego browaru

Zrekonstruowany według niemieckiego projektu browar w Bitoli został ponownie otwarty 30 marca 2012 roku. Przy użyciu najnowszych technologii produkowane będą tu dwa piwa: Bitolsko i Kenbach.

Piwa będą wypuszczone na rynek w szklanych butelkach o pojemności 0,33 l i 0,5 l oraz w 1,5-litrowych butelkach PET i sprzedawane będą w promocyjnych cenach. Fabryka ma tez możliwość produkcji napojów gazowanych, które trafią na rynek pod nazwą „Pel” w 1,5-litrowych butelkach. Produkty browaru w Bitoli będą dystrybuowane na terenie całej Macedonii oraz w krajach sąsiednich.

Zdolność produkcyjna browaru wynosi obecnie 300 tys. hektolitrów rocznie, co stanowi niemal 1/3 krajowej konsumpcji. Właściciel browaru, Blażo Dimitrov ogłosił poważne plany udanego pozycjonowania rynku piwowarskiego:

– Naszym głównym celem jest wprowadzenie na rynek macedoński piwa dobrej jakości w przystępnej cenie. Czysta woda z gór Pelister jest naszą główną zaletą, ale dużą wagę przywiązujemy również do jakości innych składników i higieny na każdym etapie procesu produkcyjnego – powiedział.

Obecnie browar zatrudnia 80 pracowników, a w najbliższej przyszłości planowane jest stworzenie kolejnych 20 miejsc pracy.

 

Źródło: mia.com.mk, bukvar.mk

About Zofia Dembowska

KOMENTARZE